Andrija Mandić: Formiranje Vlade stabilizuje Crnu Goru!

Andrija Mandić: Formiranje Vlade stabilizuje Crnu Goru!

Predsjednik Nove srpske demokrateije i poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić u intervju za BORBU, ocijenio je da su prethodnu godinu obilježile nestabilnosti na političkoj sceni Crne Gore, ali i i jasni pokušaji parlamentarne većine da dođe do rešenja koja će Crnu Goru uvesti u mirne političke vode. Mandić vjeruje da će u 2023. prevladati jezik dijaloga i da će doći do stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Govoreći o predstojećem popisu, lider NSD-a podsjetio je da je popis trebao biti održan 2021. godine, ali da je najvažnije da će građani biti u prilici da se po prvi put slobodno izjasne, što će olakšati mnoge reforme u Crnoj Gori i biti od velikog statističkog značaja.

Mandić je poslao snažnu poruku podrške za srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji ne pristaje na diskriminaciju, šikaniranje i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, on je dodao, da Srbi na Kosmetu ne traže ništa što im ne pripada, a jedino što su vidjeli su bol i patnja koji ne prestaju decenijama.

Predsjednik Nove srpske demokratije poručio je, da je Crnoj Gori mjesto u Otvorenom Balkanu i da od te inicijative država će imati koristi na mnoštvu polja, naročito u slobodnom i neometanog kretanju ljudi, prometa roba i usluga, te sveukupnog ekonomskog integrisanja.

Borba: Godina za nama obilovala je političkim turbulencijama u Crnoj Gori. Mislite li da će naredna biti politički mirnija? Očekujete li stabilizaciju političkih prilika?

Godinu za nama su zaista obilježili turbulentni događaji, želja pojedinih političkih aktera da iskoriste krizu za izazivanje dodatne nestabilnosti, ali i jasni pokušaji parlamentarne većine da dođe do rešenja koja će Crnu Goru uvesti u mirne političke vode. Vjerujem da će u 2023. prevladati jezik dijaloga i da ćemo uspjeti da postignemo kompromise po mnogim pitanjima.
Uzimajući u obzir spremnost na zajednički rad svih koji čine većinu u Skupštini Crne Gore, smatram da će 2023. godina donijeti stabilizaciju političkih prilika, ali je na nama da pokažemo širinu, da ostvarimo i dijalog sa opozicijom i postignemo konkretne dogovore.

Važno je istaći da je poslednjih mjeseci unutar pobjedničke parlamentarne većine uspostavljeno značajno uzajamno povjerenje i da smo zajednički donijeli niz važnih odluka, iako je dio javnosti sumnjao u to. Sada smo na najvažnijem ispitu, kada građani od nas očekuju da učinimo dodatni napor i naše dogovore i pokazano jedinstvo krunišemo formiranjem vlade. Ja je ne bih nazvao čak ni nova vlada jer je do dogovora koji postuje i uvazava sve pobjednike izbora trebalo da dodje nakon 30. avgusta 2020. godine, ali eto, nakon nepotrebnih eksperimenata, situacija se vraća u neki prirodni, i logičniji politički poredak.

Borba: Bili ste glavni medijator razgovora partija pobjednica izbora 2020 godine nakon kojih je došlo do dogovora da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav Vlade. Hoće li ta Vlada biti prelazno rješenje ili je pak vidite da vlada do redovnih parlamentarnih izbora 2024?

Važno je sa svi pokažemo odgovornost i shvatimo ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo. Jeste bilo zahtjevno inicirati i koordinisati razgovore unutar parlamentarne većine, ali su svi pokazali spremnost na saradnju iz koje se i desilo ovo što danas imamo, izabranog mandatara i formiranje vlade. Shvatao sam težinu okolnosti i imperativ pronalaženja kompromisa i svi učesnici su dali veliki doprinos.

Ako se sve stranke pobjednice budu pridržavale dogovora i političkog sporazuma koji smo potpisali, nova vlada će trajati onoliko koliko bude potrebno da realizuje zacrtane zadatke. Pred nama je ozbiljan posao na ekonomskom oporavku države, normalizacije rada institucija, kao i još snažnija i odlučnija borba protiv organizovog kriminala i korupcije…
Vjerujem da će biti spremnosti da se dođe do konsenzusa oko ovih pitanja jer tu nema mjesta za partikularne interese zbog kojih ćete biti spremni da blokirate čitave grane vlasti, što smo imali prilike da vidimo u prethodnom periodu.

Borba: Konačno je ove godine, štaviše, prije nekoliko nedjelja, izglasan Zakon o popisu. Kakve rezultate očekujete? Hoće li građani konačno moći slobodno da se izjasne?

Mislim da će predstojeći popis stanovništva konačno dati pravu sliku Crne Gore. Nakon smjene režima građani su se oslobodili i mogu slobodno da se izjasne po svim pitanjima, sto nije bio slučaj prethodnih decenija kada je svaki popis bio falsifikovan, i održavan u atmosferi pritisaka i ucjena. Toga više neće biti, građanima će biti omogućeno da se slobodno izjašnjavaju. Ovdje se ova tema pokušala snažno zloupotrebiti i od nje napraviti najveći problem, posebno od pojedinih NVO i onih snaga koje su poražene 30. avgusta a koje su sprečavale da popis bude slobodan i demokratski.
Podsjećam da je popis trebalo da se održi 2021. godine, ali tadašnji vrh vlade nije pokazao hrabrost da to realizuje, kao ni brojna druga pitanja koja su obećali.
Najvažnije je da bilo koji građanin Crne Gore, ma kako se on osjećao i deklarisao, bude popisan i dobije kopiju tog popisnog lista koji nedvosmisleno potvrđuje njegove lične podatke koje je saopštio popisivaču. Ti vjerodostojni podaci će umnogome olakšati mnoge reforme u Crnoj Gori i biti od velikog statističkog značaja.

Borba: Prethodna godina obilježila je i krizu na Kosovu i Metohiji koja je poslednjih dana došla do tačke pucanja. Kakva je Vaša poruka srpskom narodu na Kosmetu?

Očigledno je da srpski narod na Kosovu i Metohiji ne pristaje na diskriminaciju, šikaniranje i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda. I ovim putem šaljem snažnu podršku našim sunarodnicima koji ne traže ništa što im ne pripada, a jedino što su vidjeli su bol i patnja koji ne prestaju decenijama. Nikada se dosada nije desilo da neko zabrani srpskom patrijarhu da pođe do svojeg doma u Pećkoj patrijaršiji. Kakvu to poruku želi poslati Kurti preko političkih uvreda za jednog vjerskog poglavara? To nema veze ni sa čim drugim osim sa mržnjom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu i to je jasna namjera da se ponovo raspiruju sukobi na ovom području. Sa druge strane, imamo odgovoran i mudar pristup države Srbije, i Beograd je na djelu pokazao da uvijek moze da zastiti nase sunarodnike na KiM i sačuva mir u juznoj pokrajini.

Borba: Mnogo je polemike bilo oko koncepta Otvorenog Balkana. Kakvi su benefiti ovog koncepta za Crnu Goru? Mislite li da će Crna Gora postati dio ove inicijative?

Kroz inicijativu Otvorenog Balkana, koristi od povezivanja zemalja regiona su na mnoštvu polja, naročito u slobodnom i neometanog kretanja ljudi, prometa roba i usluga, te sveukupnog ekonomskog integrisanja. Ako razmišljate o privrednom razvoju, glavna stvar je lakša dostupnost raznolike radne snage koju, potencijalno, ne posjedujete u dovoljnoj mjeri na domaćem tržištu. Dakle, pozitivni efekti od ove asocijacije su u gotovo na svim poljima . Tako da je Crnoj Gori svakako mjesto u Otvorenom Balkanu.

Ostavite komentar