Atletičarka Marija Vuković na listi zajedno sa vedetama komitskog pokreta!

Atletičarka Marija Vuković na listi zajedno sa vedetama komitskog pokreta!

Poznata crnogorska atletičarka Marija Vuković juče je izazvala veliku društvenu polemiku nakon što su pojedini portali objavili da se našla na listi Ivana Vukovića – Svi za naš grad, koja je okupila sve snage koje su bliske Demokratskoj partiji socijalista.

Na ovoj listi se nalaze mnoga imena koja su itekako sporna, čak i neki koji svoj život i karijeru nisu posvetili Glavnom gradu ali je najveću kontroverzu izazvalo ime najpoznatije crnogorske atletičarke. Ono što je uzburkalo javnu sferu Crne Gore jeste da se Vukovićeva našla na istoj listi na kojoj se nalaze, prema pisanjima portala bliskih ovoj političkoj opciji, i oni koji su bili „veterani sa Belvedera“, jedan od koordinatora G.I. 21. Maj Aleksandar Saša Zeković i lider Nove ljevice Saša Mijović.

Ovo je svakako simptomatično, naročito imajući u vidu da je upravo Vukovićeva, nakon svog nastupa na Olimpijskim igrama, posjetila Cetinjski manastir gdje se susrela sa mitropolitom Joanikijem, ali i posjetila grob mitropolita Amfilohija. Danas, vidimo potpuno drugačiji nastup Vukovićeve, koja iz njoj poznatih razloga ide na listu sa onima koji su istog tog mitropolita Joanikija, ali i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, zdušno napadali želeći da omalovaže dostajnstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Informacija da će Vukovićeva biti na listi Demokratske partije socijalista odjeknula je društvenim mrežama. Tako su pojedini razočarani obožavaoci Vukovićeve, ponosni jer podržava Srpsku pravoslavnu crkvu i jer nastupa za Crnu Goru redovno objavljivali njene fotografije nakon što bi ista i osvojila medalju. Danas je svakako interesantna situacija gdje ona, koja važi i za vjernicu SPC, nastupa zajedno sa onima koji su bili ti koji su SPC doveli do pitanja egzistencije. Evidentno je da je Vukovićeva ovim potezom izgubila veliku podršku koju je imala od svojih obožavatelja jer je očigledno da građani Crne Gore, svakako ljubitelji sporta, ne tolerišu atake na SPC, niti one koji pasivno, kao Vukovićeva, šuruju sa njima.

Marija Vuković

Marija Vuković (Knin, 21. januar 1992) je crnogorska atletičarka specijalista za skok uvis, svetska juniorska prvakinja i nacionalna rekorderka na otvorenim i u dvorani. Nastupala je za više klubova u Crnoj Gori i Srbiji, a trenutno je član AK Podgorica.

Vukovići su više generacija nastanjeni u selu Golubić.Rođena je 21. januara 1992. godine u Kninu. 1995. godine usled hrvatske vojne operacije Oluja, kao trogodišnjakinja sa roditeljima i godinu dana mlađom sestrom, izbegli su sa rodnog ognjišta u tadašnju SR Jugoslaviju — prvo u Beogradu i kratko u Valjevu u Srbiji, a nakon što je njen otac dobio posao u štampariji na Cetinju nastanjuju se u Crnoj Gori. Roditelji joj se zovu Sretko i Marica. Sarađivala je sa trenerom Dragutinom Topićem u periodu 2009—2011. U periodu 2014—2016. saradnju je imala sa trenerom Goranom Obradovićem Čeleom.

Ostavite komentar