Da pobijedi ideja pomirenja, da kampanja bude fer i čista!

Da pobijedi ideja pomirenja, da kampanja bude fer i čista!

“Najvažniji zadatak koji demokratske snage imaju na ovim izborima jeste da ideju pomirenja u Crnoj Gori dovedu do trijumfa, odnosno da na ovim izborima politika dubokih političkih i drugih podjela koja je karakterisala period vladavine DPS-a konačno ode u političku prošlost”, kazala je za “Borbu” dr Jelena Borovinić Bojović, bivša ministarka zdravlja u prvoj vladi poslije pada autokratskog režima DPS-a i liderka pobjedničke koalicije stranaka okupljenih oko DF-a u Podgorici.

Ona ukazuje na važnost predstojećih predsjedničkih izbora u pogledu raskida sa praksom prema kojoj se predsjednik uglavnom nije ponašao kao “predsjednik svih građana”. To je, kako je kazala, urušavalo političku koheziju unutar države i društva, a nerijetko štetilo i međunarodnom ugledu Crne Gore.

“Ukoliko Crna Gora pretenduje da ostvari ideju građanske države, njen prvi čovjek ne može biti istovremeno – i predsjednik svih građana i inspirator ekstremističkih snaga, jer jedno poništava drugo”, objašnjava dr Borovinić Bojović i dodaje: “Đukanović je od početka svoje karijere građane dijelio po svim dostupnim linijama podjele. Umjesto da sam bude most između sukobljenih strana, on je mostove rušio, ne tragajući za kompromisom i ne nudeći koncept pomirenja”. Da li će kandidat DPS-a biti Đukanović ili neko od njegovih političkih nasljednika, nije suštinsko pitanje, smatra dr Borovinić Bojović, jer se ne radi primarno o personalnom već političkom problemu, odnosno problemu onoga što građani i građanke danas nazivaju – pogrešnom politikom. “Ta politika pripada prošlost”, konstatovala je ona.

“Iz Demokratskog fronta su se ovih dana na temu predsjedničke kandidature Andrije Mandića čuli stavovi koji daju prednost ideji pomirenja u odnosu na temperament revanšizma. To znači da, sada kada je DPS u opoziciji, DF ne traži političku osvetu, već kroz predsjedničku kandidaturu, nudi koncept pomirenja čitavoj Crnoj Gori”, kazala je liderka DF u Podgorici. “Takav pristup i narativ smo ponudili prije nekoliko mjeseci u Podgorici, Budvi, Pljevljima, i drugim gradovima, tokom kampanje za lokalne izbore. Komunikacija, razumijevanje, povjerenje, sve one vrijednosti koje su važne za političko ozdravljenje društva. Građani i građanke su to prepoznali. Vjerujem da će takav pristup biti dominantno zastupljen i u kampanji za predsjedničke izbore i lično ću snaženju takvog koncepta pružiti svoj doprinos u kampanji”, objasnila je popularna doktorka.

Ona je kazala da predsjednik Nove srpske demokratije i kandidat Demokratskog fronta na izborima za predsjednika države ima snažnu podršku DF-a, posjeduje sadržajno i bogato iskustvo u politici, te da mu to omogućava da kampanju iznese na najbolji način, a da ideju pomirenja predstavi zrelo i odgovorno. Ona podsjeća da su za trijumf ideje pomirenja, političko iskustvo i mudrost veoma važni.

“Ovo je nastavak demokratskih procesa i najvažniji zadatak je da na ovim izborima pobijedi ideja pomirenja”, zaključila je dr Borovinić Bojović.

Ostavite komentar