DPS zabrinut zbog prisustva trobojke Kraljevine Crne Gore u Banja Luci

DPS zabrinut zbog prisustva trobojke Kraljevine Crne Gore u Banja Luci

Iz redova opozicione Demokratske partije socijalista juče su se oglasili saopštenjem povodom prisustva zastave Kraljevine Crne Gore na veličanstvenom defileu u Banja Luci, tokom proslave Dana Republike Srpske. Članica Izvršnog odbora ove opozicione stranke, Nela Savković Vukčević, kazala je da u toj partiji očekuju reakciju i objašnjenje Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Crne Gore u Sarajevu, povodom, kako je kazala, “upotrebe stare crnogorske zastave tokom defilea na svečanom obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske”.“Jučerašnjim svečanim defileom u Banjaluci i isticanjem jedne od zastava iz doba Kraljevine Crne Gore, kako je kazala Savković Vukčević, “slikovito su iskazani želja i cilj politike koja se tamo slavila – “uspostavljanje ‘srpskog sveta’ konstantnim provociranjem pripadnika drugih nacionalnosti”.

Ova reakcija DPS-a naišla je na opšti podsmjeh javnosti, posebno na društvenim mrežama. U prvi plan se ističe da je ovo još jedna potvrda velike političke dezorjentacije u kojoj se DPS našao nakon velikog poraza na parlamentarnim izborima i serije poraza na lokalnim izborima. Posebno je komično, kako navode brojni građani na društvenim mrežama, što se oglasila upravo Savković Vukčević, koja je bila redovna u osudama omladine tokom trobojka revolucije dok danas ovu zastavu, zbog koje je DPS progonio omladinu, naziva “starom crnogorskom trobojkom” i brine zbog njenog prisustva u Republici Srpskoj. U prilog tome, “Borba” podsjeća da je upravo ova članica Izvršnog odbora DPS, ranijih godina u više navrata kritikovala spontane i slobodoumne akcije omladine tokom uljepšavanja javnih površina bojama ove trobojke. Ona je nekoliko puta ove akcije nazivala “subverzivnim djelovanjem u organizaciji SPC”, kao i “pokušajima da se poništi crnogorska državnost”.

Tokom 2020. godine i veličanstvenih litija, iz DPS-a su plasirali na stotine saopštenja protiv trobojke Kraljevine Crne Gore, nazivajući je okupatorskom. Sada je, kroz saopštenje njihove funkcionerke nazivaju “starom crnogorskom trobojkom” i još navodno “brinu” o njenoj upotrebi. Na društvenim mrežama narod je poručio DPS-u, da su makar malo konsultovali istoriju, ne bi imali dilemu šta je trobojka Crne Gore tražila u društvu ostalih srpskih trobojki a većina je saglasna da je nakon skaradnog odnosa prema trobojci Kraljevine Crne Gore, Demokratska partija socijalista poslednja adresa koja je pozvana da brine ili govori o njoj.

izvor: borba.me

Ostavite komentar