Eskobar – Bečiću: Crna Gora je naš strateški partner, podržavamo vaš put u EU

Eskobar – Bečiću: Crna Gora je naš strateški partner, podržavamo vaš put u EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Sjedinjenih Američkih Država Gabrijelom Eskobarom.

Eskobar je na samom početku istakao da Sjedinjene Američke Države podržavaju reforme koje Crna Gora sprovodi na putu ka Evropskoj uniji. 

Upoznajući predsjednika Bečića sa tri stuba djelovanja Sjedinjenih Američkih Država ka regionu Zapadnog Balkana, Eskobar je istakao da oni podrazumijevaju evropske i evroatlantske integracije, kao i snažnu ekonomsku saradnju. On je odao priznanje Crnoj Gori na njenom strateškom partnerstvu sa SAD-om.

Ističući značaj evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, Eskobar je izrazio uvjerenje da će Crna Gora u narednom periodu opravdati očekivanja EU i postati njena prva članica. Eskobar je takođe istakao da je Crna Gora važan partner NATO alijanse čiji doprinos je cijenjen i prepoznat.

S posebnim osvrtom na brojne ekonomske perspektive regiona Zapadnog Balkana, kao najbrže rastućeg regiona u ovom dijelu Evrope, Eskobar je istakao da ,,Zapadni Balkan putem ekonomskih integracija može mnogo ponuditi i vi u tom smislu imate veoma važnu ulogu. Ako uspijete da formirate tržište Zapadnog Balkana koje bi ispunjavalo sve standarde EU, uključujući transparentnost, otvorene tendere i zaštitu životne sredine na takvom terenu, možete očekivati veliki broj američkih kompanija“, istakao je Eskobar.

Eskobar je saopštio da je jedan od ključnih izazova Crne Gore borba protiv korupcije, istakavši da poslanici Skupštine Crne Gore treba da rade zajedno protiv korupcije i na unapređenju javnog interesa.

Izražavajući zadovoljstvo zbog drugog sastanka za nepunih mjesec dana, Bećić je istakao da je bogato iskustvo i poseban senzibilitet gospodina Eskobara prema zemljama Zapadnog Balkana garant dinamičnijeg unapređenja bilateralnih, ali i regionalnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. „Činjenica da se posjeta Eskobara odvija u danu kada se obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, kao i Dan veterana, potvrđuje savezništvo koje su dva naroda vodila u svim izazovnim vremenima i koje je ojačalo veze i naše tradicionalno prijateljstvo“, istakao je Bečić.

Predsjednik Skupštine je izrazio velika očekivanja od jačanja odnosa SAD-a i EU što predstavlja garanciju napretka Zapadnog Balkana u cilju postizanja dugoročnog mira i stabilnosti. On je istakao svoju spremnost i privrženost u uspostavljanju zdravih odnosa između zemalja Zapadnog Balkana koji moraju počivati na međusobnom poštovanju.

„Isključivo saradnjom u ekonomskim, političkim, integracionim i drugim sferama, cijeli naš region je na dobitku, dok od konfrontacija svi gubimo i zato je važno da kao lideri pokažemo punu odgovornost kako bismo iskoristili ogromne potencijale i od regiona Zapadnog Balkana napravili najprivlačnije tržište“, kazao je Bečić.

Upoznajući visokog gosta sa rezultatima Skupštine Crne Gore, predsjednik Bečić je istakao punu odlučnost za nastavak svih reformskih procesa koji su od ključne važnosti za poboljšanje kvaliteta života građana Crne Gore.

„Novi, mladi ljudi, neopterećeni prošlošću su garant smanjenja tenzija, društvenih polarizacija i ekstremizama koji daju vjetar u leđa nacionalizmu i korupciji“, konstatovao je Bečić, zaključivši da upravo borba protiv korupcije ,,zauzima najviše mjesto u mojoj političkoj agendi i uvjeren sam da su najsnažnija oružja i bogatstvo u toj borbi upravo slobodni ljudi sa čistim rukama, koji se u politici ne rukovode isključivo mandatima ili procentima“.

izvor: skupstina.me

Ostavite komentar