Formirati Vladu uoči predsjedničkih izbora i „patosirati“ Đukanovića!

Formirati Vladu uoči predsjedničkih izbora i „patosirati“ Đukanovića!

Parlamentarna većina od 30. avgusta bila je na korak do formiranja Vlade, ali postoji i sada najizglednija opcija da se to ne dogodi do večeras.

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, samim tim, može raspustitit aktuelni saziv Skupštine i raspisati vanredne parlamentarne izbore i to samo tri dana uoči predsjedničkih izbora.

Međutim, mišljenja hoće li on to uraditi su podijeljena. Dok jedni tvrde da je to gotovo izvjesno jer bi Đukanoviću omogućilo bolju političku poziciju samo par dana uoči predsjedničke trke, drugi pak govore da Đukanović to možda i neće učiniti zbog njegovog neslaganja sa Zakonom o predsjedniku Crne Gore.

Kako su poslanici izabrali troje novih sudija Ustavnog suda, postoji opcija da se Zakon o predsjedniku proglasi neustavnim jer taj sud konačno ima kvorum za odlučivanje. Podsjećamo, dok je opozicija sa jedne strane tvrdila da je zakonski predlog neustavan, parlamentarna većina odgovorila je da je taj Zakon bio nužda kako bi se Đukanović vratio u Ustavne okvire, nakon što nije dao mandat za sastav Vlade Miodragu Lekiću.

Đukanović je od početka tvrdio da je to zakonsko rješenje neustavno i da on ne može biti baza za njegove odluke jer ne želi da čini protivustavne radnje. Samim tim, očigledno je da pojedinci u Skupštini ali i Vladi plešu na tankom ledu i nadaju se da Đukanović neće raspustiti aktuelni saziv Parlamenta kako ne bi donosio odluke po neustavnom Zakonu.

Ipak, uvijek je potrebno uvažiti i političke motive za takve odluke i mogućnost da Đukanović to uradi samo zarad obezbjeđivanja bolje političke pozicije na predstojećim predsjedničkim izborima.

S tim u vezi, još uvijek nije kasno. Parlamentarna većina od 30. avgusta i dalje može da se dogovori i da politički patosira Đukanovića uoči predsjedničkih izbora. Hoće li to biti Vlada koju će predvoditi Miodrag Lekić ili će je predvoditi Dritan Abazović manje je bitno.

Podsjećanja radi, problem u aktuelnim formiranjima Vlade čine GP URA i Ujedinjena Crna Gora. Dok URA ne želi da podrži Lekića za premijera, stranka Gorana Danilovića ne želi da podrži Abazovićev kabinet jer je njega upravo glas Ujedinjene Crne Gore srušio.

Ipak, jasno je da ovo formiranje Vlade u ovom trenutku nije prioritet nad prioritetima već su to predsjednički izbori o kojima svi u Crnoj Gori pričaju. Politička pozicija kandidata parlamentarne većina bi se znatno poboljšala formiranjem kabineta i oduzeli bi Đukanoviću ikakvu moć odlučivanja čime bi građanima Crne Gore poslali jasnu poruku – patosiran je na ovom polju, biće patosiran na izborima.

Upravo zato parlamentarna većina od 30. avgusta treba formirati novi kabinet, ili makar imenovati novog mandatara, ko god on bio. U toku je presudna politička borba protiv Đukanovića koja oduzima i njemu i njegovoj stranci apsolutno sve poluge moći u Crnoj Gori. Nestaje svaka mogućnost kohabitacije ili dogovora sa režimom koji je 30 godina razorio Crnu Goru i postoji šansa da se krene naprijed. Sve drugo je udžbenički primjer pomoći Milu Đukanoviću na predsjedničkim izborima.

izvor: borba.me

Ostavite komentar