Injac na sastanku SEDM Inicijative u Skoplju

Injac na sastanku SEDM Inicijative u Skoplju

Ministarka odbrane Crne Gore, prof. dr Olivera Injac, učestvovala je danas na sastanku ministara odbrane zemalja članica Inicijative za odbrambenu saradnju Jugoistočne Evrope (South Eeast Defence Ministerial Meeting – SEDM) koji je održan u Skoplju.

Ona je istakla da je Inicijativa odlična platforma za produktivan i intenzivan regionalni dijalog i razmjenu mišljenja o svim odbrambenim temama od značaja za region Jugoistočne Evrope, ali i za kanalisanje evroatlantskih aspiracija zemalja ovog regiona. Injac je kazala da učešćem u regionalnim inicijativama i projektima pokazujemo spremnost da razvijemo kapacitete i profesionalne kompetencije za funkcionisanje u širem međunarodnom okruženju.

Ministarka odbrane je apostrofirala da pojedinačni pristupi često nijesu dovoljno efikasni, te da je u okviru regionalnih inicijativa ključna integrisana akcija.

Ministri su razgovarali o budućnosti SEDM Inicijative, mogućnostima pojave novih migrantskih tokova, prijetnjama od terorizma i hibridnim prijetnjama, a razmijenjena su i mišljenja o pandemiji COVID19, sa fokusom na moguće posljedice. Definisani su i novi modaliteti regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem izgradnje stabilnog i prosperitetnog regiona Jugoistočne Evrope, spremnog da odgovori na sve izazove i prijetnje.

Na sastanku je potpisana Zajednička izjava, u kojoj se potvrđuje snažna posvećenost daljem unapređenju regionalne odbrambene saradnje, sa ciljem promocije trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti Jugoistočne Evrope.

Ostavite komentar