Izglasavanje novog Tužilačkog savjeta prioritet svih prioriteta za ovu vlast

Izglasavanje novog Tužilačkog savjeta prioritet svih prioriteta za ovu vlast

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić kazao je odgovarajući na pitanje Suade Zoronjić iz Kluba poslanika „Crno na bijelo“, da se ne može povezivati donošenje odluke o formiranju Tužilačkog savjeta sa rekonstrukcijom Vlade.

„To nisu dva ista elementa i jedan ne može da uslovljava drugi. Uradio sam sve što je u mojoj moći da dođe do potrebnog nivoa jedinstva“, kazao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade saopštio je da postoji određena kriminalna grupa koja je već tri godine u pritvoru, a koja, kako je istakao, može za tri mjeseca da se nađe na slobodi jer se niko iz pravosuđa nije usudio da obavlja svoju aktivnost.

To je slika koju treba građani da znaju. Druga slika na osnovu podataka iz januara 2021., imate 128 specijalnih krivičnih prijava pri čemu svi stručnjaci tvrde da proces ne može biti završen od tri do pet godina. Nijedan nije pokrenut sa mrtve tačke. Imate druge brojne primjere. Da imamo sudije i tužioce koji ne ispunjavaju kriterijume, ali su postali to što jesu. Zato je formiranje Tužilačkog i Sudskog savjeta broj jedan aktivnost i ona nema kad da čeka. Vrijeme je već prošlo. Ako se te dvije, vrlo značajne grane ne aktiviraju mi smo svi u problemu. I onda se dešava inverzija da se krivične prijave upućuju premijeru, ministrima a kriminalci leže bezbjedno u svojim hotelskim sobama ili su otišli izvan Crne Gore. Ako želimo da našoj djeci ostavimo državu pravde, mi moramo da pokrenemo ove dvije institucije. Pravosuđe nam je u izvještaju proglašeno kao nazadovanje. Nije bitno što je proglašeno, nego ono ne funkcioniše. Tamo ima časnih sudija, časnih tužilaca, ne mogu da dođu do izražaja. U Izvještaju je posebno stavljen akcenat na priznavanje krivice. Priznanje krivice je dobar element ubrzanja procesa, ali ne nikako zloupotrebe i zato imamo slučajeve koje ste Vi sami naveli. Ako želimo da sve preokrenemo dajte da najbolji dođu na najbolja mjesta. Da više nema politike u Tužilaštvu i sudstvu. To je mjera. Neka ljudi koji su stručni, kvalitetni definišu te potrebne kriterijume. Imamo iznad evropskog standarda kriterijume za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Dajte evropske standarde u pravosuđu. To nam treba. To je jedini način, da pobijedimo. Ne zbog mene, nego zbog naših potomaka. Ko razmišlja o njima? Kakakv će ovo prostor da bude ako ne preporodimo pravosuđe?, upitao je premijer Krivokapić.

izvor: gov.me

Ostavite komentar