JOANIKIJE: SVAKA PARTIJA U CRNOJ GORI IMA SVOJE INTERESE, A MI SE KAO CRKVA U TO NEĆEMO MIJEŠATI

JOANIKIJE: SVAKA PARTIJA U CRNOJ GORI IMA SVOJE INTERESE, A MI SE KAO CRKVA U TO NEĆEMO MIJEŠATI

Vladika Joanikije
Foto: Vladika Joanikije

Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u Beranama

„Mogu ljudi različito misliti i opredjeljivati se, biti u različitim partijama i strankama, to je sve legitimno. Neka rade o dobru svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži„, dodao je vladika.

Ponovio je da se Crkva neće miješati u političke procese, ali da su morali prošle godine kada se politika umiješala u crkveni život.

„Tada su htjeli da narodu oduzmu svetinje. Udarili su na čast i obraz. Morali smo se izboriti„, istakao je mitropolit.

Vladika se dotakao i teme o komunizmu u Crnoj Gori, navodeći da se sva komunistička priča i skalamerija u našoj državi srušila kao kula od karata.

Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod dosta osiromašen, prevaren i izvaran. No, nismo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj vjeri i jedni drugima, a to je mnogo važno“, poručio je mitropolit.

Ipak, kako je kazao, oduvijek mu je bilo neshvatljivo da narod je koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika zaboravio na vjeru i zapostavio je.

„Tako lako odstupiti od vjere je čudno. Ali, Bogu hvala, nisu svi odstupili. Dolazi neko novo vrijeme„, zaključio je vladika.

izvor: in4s

Ostavite komentar