Knežević: Bila je velika sramota da se mitropolit ustoličava uz pancir

Knežević: Bila je velika sramota da se mitropolit ustoličava uz pancir

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je večeras gostujući u emisiji Argumenti da je pravosudni sektor bio dio logistike za kriminalne klanove.

„Da nije bilo aktivnosti EUROPOLa i portala Libertas teško bismo došli do ovih informacija, iako smo ih naslućivali. Ovo jasno govori o tome da su policijski funkioneri i tužioci imali vezu sa kriminalnim klanovima. Ovo nije iznenađenje nego samo kontinuitet i dokaz da su kriminalni klanovi jači od države.“, kazao je Knežević.

Knežević kaže da su već u oktobru dokazi oko Vesne Medenice bili dostupni nakon pressa Milivoja Katnića i Dritana Abazovića.

„17. decembra tek biva procesuiran Darko Lalović, njen pratilac, a Istražni sud, koji to odlučuje, konstatuje da su imali uvid u transkripte koje su dobili preko Europola. Te podatke smo imali već u oktobru. Da li kompletne, ili inkriminišuće, to će novi GST morati da objasni, ali svakako je Katnić sve učinio da zataška ovaj slučaj. Pokušao je da inkriminiše samo Lalovića. Pominju se tu još neka imena, ali one nemaju veze sa njenim sinom.“, kazao je Knežević.

On naglašava da je država Srbija već neko vrijeme objavila transkripte Belivuka i Miljkovića ali i da je sigurno to proslijeđeno i Crnoj Gori.

„Milovan Pavićević skinuo zabranu ulaska Belivuku i Miljkoviću“

„Kako je moguće da su Belivuk i Miljković mogli da vrše krivična djela na teritoriji Crne Gore kad im je stavljena zabrana? Prema informacijama koje ja imam, šef Centra bezbjednosti Milovan Pavićević skinuo im je zabranu ulaska, iako su oni već 3 mjeseca unazad bili u Crnoj Gori i izvršili likvidacije. Suštinski, postavlja se pitanje, ako su ovi službenici bili na vezi sa Zvicerom i Kavačkim klanom na tajnom zadatku za potrebe države, jesu li znali za likvidacije i šta se sve dešavalo, kao i šta su učinili to da spriječe.“, kazao je on.

Knežević naglašava da se tu pojavljuje Saša Čađenović koji kaže da nema elemenata krivičnog djela pa sad novi GST formira predmet i dodao da mu je žao što Katnić nije prihvatio da dođe u emisiju.

„Da provjerimo šta je sve radio DF-u. Preko Saše Sinđelića do negiranja da je ANB učestvovao u montiranom slučaju državni udar. Evo ja ovdje imam i izjavu advokata britanskog Tobija Kedmena koji govori kako su ga Katnić i Čađenović pritiskali Džosefa Asada da optuži Andriju Mandića i mene. Vesna Medenica je uhapšena zbog transkripta. To trenutno znamo. Iako je SDT imalo transkripte još prošle godine. Sumnjam da je Katnić imao još u februaru, ali neka bude da je znao u julu. On 13. avgusta sprovodi hapšenje 5 pripadnika kavačkog klana zbog navodno planiranog njegovog ubistva. Ja otvoreno sumnjam, znajući njegove metode rada, da je on namjerno podigao ovu optužnicu kako bi zamaskirao ovu optužnicu.“, kazao je on.

„Katnića i Čađenovića treba procesuirati“

Knežević kaže da je Katnić sinoć saopštio nešto što je zgrozilo cijelu javnost i da je trebalo da bude priveden.

„Koja je razlika u postupanju Vesne Medenice? Vi imate fotografiju Saše Čađenovića koja je poslata Radoju Zviceru. Da li to treba da znači, mirno spavaj, čuva te SDT ili nešto drugo? Takođe, sumnjivo je i prisluškivanje Katnića. Ja sumnjam da je to urađeno da se dođe do novih podataka i da je vrlo važno utvrditi da li je to bilo u skladu sa zakonom ili ne.“, kazao je on.

Knežević kaže da je očigledno da iza ovoga stoje Amerikanci i da gospođa Lakić, urednica Libertasa, ima izuzetne konekcije sa SAD-om i da je vjerovatno to izvor informacija.

Kazao je i da Katnić izgovorio opasnu stvar i da se EUROPOL usaglasio sa njim da ovi policajci ne treba da se gone.

„Zašto onda SDT opet formira predmet ako tu ne postoje elementi sumnje? Potrebno je da crnogorska javnost sazna da li u policiji postoje službenici koji na tajnim računima imaju 50 miliona evra. Oni makar moraju biti saslušani!“, kazao je on.

Ponovio je da su pozvali novog GST Vladimira Novovića da procesuira Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića.

„Ako on to ne uradi, podnijećemo krivične prijave protiv njih i još nekih ljudi u SDTu jer smatramo da se radi o zloupotrebi položaja. Nakon jučerašnjeg javnog nastupa mislimo da mu se mora odrediti pritvor. Mi smo imali čudna ponašanja specijalnih tužilaca. Jedan se osumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu, Čađenović odbije da mu odredi pritvor, pa ovaj napusti državu.“, kazao je on.

Knežević kaže da imaju indicije da imaju desetina i desetine takvih slučajeva.

„Nađete nekog psihički labilnog zatvorenika i tražite da optuži ljude za likvidacije, tako se to radi iza rešetaka, bio sam, znam“

„Ja sam bio u zatvoru i znam kako funkcioniše. Nađete nekog psihički labilnog zatvorenika, vjerovatno pod uticajem narkotika, i tražite da optuži neke ljude da nekog trećeg optuže za lažne likvidacije. Imam ispovjesti određenih zatvorenika kroz kakve su torture prolazili da bi to uradili. Podsjetiću vas, ja sam stavljen u zatvor 2 mjeseca bez skidanja imuniteta jer sam tvrdio da moj slučaj mogu da riješim kad bih dao 10.000 evra jednom sudiji. Sad kad vidimo kako se dešavaju ovi slučajevi, ne vidim da nijednog sudiju saslušavaju, a Nebojša Medojević i ja smo bili stavljeni u zatvor jer nismo htjeli da otkrijemo izvor“, kazao je Kneževič.

On naglašava da oni preko ovog slučaja mogu da dobiju povoljan status i izbjegnu krivično gonjenje i dodaje da u Crnoj Gori nema ni Zvicera ni Vukotića, i zapitao se ko im je pomogao da pobjegnu.

„Veljovića oslobodili iako je napao policiju na neprijavljenom skupu, dok su mene optužili zbog prijavljenog skupa“

Govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija kazao je da je onaj protest bio rušenje Ustavnog poretka i da su Predrag Bošković koji takođe gostuje u emisiji bio na neprijavljenom skupu.

„Mi smo npr. prijavljivali svaki skup. Vi niste smjeli da stanete ispred mase, nego ste se tu sakrili. Ista ta organizacija protiv koje ste protestovali je vama dala orden a ne meni. Isti ti policajci koji su bili na Cetinju su razbili šatorsko naselje 2015. Tad ste ih hvalili, sad hoćete čistku da izvršite. Vi govorite da Veselin Veljović nije napao policiju na neprijavljenom skupu, dok sam ja dobio 7 mjeseci zatvora što sam to radio na prijavljenom skupu i za šta sam imao puno pravo. Sad ćete da mi kažete da on nije napao službeno lice nego ja.“,kazao je on.

Knežević govori da isto kao što su i oni protestovali, svako na to ima pravo.

„Meni se čini da je Knežević izvučen kao primjer i da će isto biti i sa Rakonjcem.“, kazao je on.

Sramota je, kaže Knežević, da se mitropolit ustoličava uz pancir i da su i tad saopštili da je lakše bilo ustoličiti ga u Kabulu.

„Ono ne služi na čast nikome. Znate zašto je DPS izgubio izbore? Zato što su glasači DPS-a glasali DF i druge stranke!“, kazao je on.

izvor: borba

Ostavite komentar