Knežević: DF neće podržati Abazovića za premijera

Knežević: DF neće podržati Abazovića za premijera

Jedan od lidera DF-a i predsjednik DNP-a Milan Knežević poručio je da je neophodno da Zdravko Krivokapić u neposrednom razgovoru s Dritanom Abazovićem razjasni sve nedoumice koje postoje između njih dvojice, jer parlamentarna većina postaje talac tih odnosa, ali i crnogorsko društvo u cjelini.

Knežević dodaje da premijer rekonstruisane Vlade može biti samo Zdravko Krivokapić, “ali nije tajna da Dritan Abazović želi da bude premijer nove Vlade, ukoliko se odlučimo za taj model”.

-Dakle, ako je URA spremna za izbor nove, isključivo političke Vlade u kojoj će biti ispoštovana više nego u Krivokapićevoj, ali da Dritan Abazović ne bude premijer, možemo razgovarati”, poručio je Knežević u razgovoru za BORBU.

On navodi da se DF nakon posljednjeg sastanka sa Zdravkom Krivokapićem opredijelio da ne šalju nikakvo pisano izašnjenje na njegov načelni predlog, iz prostog razloga što je to besmisleno, jer URA ne prihvata model političko ekspertske Vlade za koji su se izjasnili trideset osam poslanika i premijer.

“Zato smatram da je neophodno da Zdravko Krivokapić u neposrednom razgovoru s Dritanom Abazovićem razjasni sve nedoumice koje postoje između njih dvojice, jer parlamentarna većina postaje talac tih odnosa, ali i crnogorsko društvo u cjelini. Što se tiče DF-a postojeće stanje je neodrživo, i uradićemo sve da kroz dijalog dođemo do prihvatljivog modela.

Ukoliko to ne bude moguće, onda smatramo da uz posredstvo međunarodne zajednice treba dogovoriti datum održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora istog dana. Izbori su uvijek posljednje rješenje, i ne vidim ništa apokaliptično ukoliko dođe do njih, jer ako smo radili pošteno i kako treba, narod će nam dati podršku, a ako nismo, onda smo sami krivi i nikakva šteta ako više ne budem poslanik. Ono što sigurno znam, na prijevremenim izborima, neki koji sad forsiraju neodrživi i svijetu nepoznat koncept sastavljanja Vlade, neće gledati ni cenzusa ni Skupštine, rekao je Knežević.

Dodaje da je kolega iz URE Miloš Konatar napravio jednu logičko političku grešku, saopštivši da Dritan Abazović ne želi da bude premijer rekonstruisane Vlade, ali sve i da želi, to je naprosto po zakonu nemoguće.

“Premijer rekonstruisane Vlade može biti samo Zdravko Krivokapić, ali nije tajna da Dritan Abazović želi da bude premijer nove Vlade, ukoliko se odlučimo za taj model. DF se sve vrijeme zalagao za izbor nove Vlade, ali smo u dogovoru sa kolegama iz Demokratske Crne Gore, ipak napravili veliki ustupak pristavši da razmotrimo njihov predlog i damo šansu modelu rekonstruisane Vlade. Ukoliko Dritan Abazović želi da biramo novu Vladu od aktuelne parlamentarne većine, spremni smo razmotriti i taj model, ali već sam mu nekoliko puta to saopštio, a činim to i sad, DF ga neće ni po koju cijenu podržati za premijera. I on to veoma dobro zna.

Dakle, ako je URA spremna za izbor nove, isključivo političke Vlade u kojoj će biti ispoštovana više nego u Krivokapićevoj, ali da Dritan Abazović ne bude premijer, možemo razgovarati. Ukoliko ni ova ponuda nije prihvatljiva URI, jasno je da nas očekuju prijevremeni izbori, osim ako neko ne ode u zagrljaj DPS-u, a za DF tvrdim da je to nemoguće, ocijenio je jedan od lidera DF-a.

Knežević kaže da 79 odsto aktuelnih ministara ne može ostati u Vladi.

“Bez ikakve arogancije ili namjere da na bilo koji način usložnjavam i ovako složenu krizu u kojoj se nalazimo, moram saopštiti da 70% aktuelnih ministara ne zaslužuje da ostane na funkcijama, jer su pokazali sve drugo, osim da su eksperti. I ukoliko otpočnemo konkretne razgovore o rekonstrukciji, a sve mi se čini da nećemo, insistiraću da značajan broj postojećih ministara bude smijenjen, jer sam ih ja birao, i osjećam odgovornost, a u nekim slučajevima i sramotu ko nas predstavlja.

Takođe ću insistirati na potpisivanju koalicionog sporazuma sa jasnim pravima i obavezama svih potpisnika, i da sve što nam je oteto, iako smo imali jasan dogovor unutar parlamentarne većine, mora biti vraćeno, decidan je on.

Što se tiče DF-a, navodi, ne osjećaju ni trunku odgovornosti što nije izabran Tužilački savjet, “jer smo svojim inicijativama jasno pokazali da nam je stalo do ozbiljne reforme u tužilaštvu”.

DF je bio za donošenje tužilačkih zakona još u februaru, krajem jula smo inicirali novu sjednicu da bi izabrali TS, ali tad URA nije stavila potpis za održavanje sjednice, dok Demokrate nisu bile saglasne s predloženim kandidatima, i DF je posljednja adresa na koju treba upućivati kritike zato što nije izabran TS. A pošto ovih dana Milivoje Katnić briljira u svojim zloupotrebama i zaštiti Mila Đukanovića i Prve familije u aferi Pandorini papiri, ostaje mi samo sa mučnim podsmijehom da poručim kolegama iz parlamentarne većine: ”Tražili ste gledajte”, zaključio je Knežević.

Ostavite komentar