Knežević: Skupština je jedina nadležna institucija koja upravlja državom

Knežević: Skupština je jedina nadležna institucija koja upravlja državom

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je gostujući u emisiji Jutro na Prvoj televiziji da, imavši u vidu da je Đukanović prekršio Ustav i Zakon jer je 41 poslanik bivše parlamentarne većine od 30. avgusta saopštio da podržava Miodraga Lekića za mandatara, oni su prinuđeni da na antiustavno ponašanje odgovore svim ustavnim mehanizmima, a to je 41 potpis za njegovu smjenu i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

Kako je kazao, to može da uradi predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

„Parlamentarna većina od 41 poslanika u ovom trenutku štiti i Ustav i institucije sistema jer je Đukanović od jedne protokolarne funkcije da predloži mandatara pokušao da raspusti Skuptšinu i organizuje izbore po njegovim pravilima. Uvjeren sam da će doći do smjene jer 41 potpis svjedoči da su svi predstavnici pobjednika od 30. avgusta spremni da razriješe Mila Đukanovića jer samo na takav način mogu zaštiti Ustav i Zakone jer ulazimo u jedno totalno bezvlašće. Đukanović pokušava da se sa pozicije predsjednika države pozicionira kao svevideće oko pošto se Vlada nalazi u tehničkom mandatu. Đukanović sada pokušava da uguši i uništi parlamentarni život raspuštanjem Skupštine, iako mu 41 poslanik šalje poruku da žele Lekića za mandatara i jer neće glasati za raspuštanje Skupštine“, podvlači Knežević.

Na pitanje voditeljke kakva je uloga Ustavnog suda i činjenice da i on mora dati svoju riječ, Knežević pojašnjava da Ustavni sud u ovom momentu ne postoji jer je jedan od sudija pošao u penziju i nema kvoruma za odlučivanje, ali i kad su imali taj kvorum, oni su odlučivali o određenim aktima 10 godina kasnije.

„Ustavni sud je u jednoj ozbiljnoj krizi. U ovom trenutku procedura je jasna. Ukoliko dođe do razrješenja Mila Đukanovića, predsjednica Skupštine preuzima sve njegove nadležnosti i ingerencije. To znači da ona treba raspisati predsjedničke izbore ali i da imenuje mandatara Miodraga Lekića s obzirom da je preuzela funkciju predsjednika države. Nepostojanje Ustavnog suda je u ovom trenutku je pravna praznina koja se jedino logički može tumačiti da je Skupština jedina nadležna institucija da u ovom trenutku upravlja državom, jer iz nje izvire Zakonodavna vlast, a ona na kraju i bira sudije Ustavnog suda“, precizirao je Knežević.

Kako govori, vjeruje da 41 potpis poslanika garantuje da razrješenje Mila Đukanovića može proći.

„Vi ste vidjeli da smo imali duge i iscrpljujuće pregovore stare parlamentarne većine i da je tu bilo teških riječi i uspona i padova ali vjerujem da se niko od nas neće pokolebati i da će se Đukanović razriješiti, ali i razriješiti duboku političku krizu“, kazao je Knežević.

Đukanovićev manevarski prostor je sužen, kaže Knežević, jer je ušao u poslednju godinu predsjedničkog mandata a umjesto da se drži svojih nadležnosti, on pokušava da sačuva snagu DPS-a pred lokalne izbore i to je razlog što nije Lekiću dao mandat.

„Nas očekuju lokalni izbori 23. oktobra, a ako bi Đukanović dao mandat Miodragu Lekiću to bi bilo demorališuće za biračko tijelo DPS-a, koji će svakako izgubiti na svim tim izborima. Prethodnih decenija ljudi nisu mogli da vjeruju da je moguć odlazak Mila Đukanovića ali se 30. avgusta to učinilo izvjesnim. Sad moramo poslati poruku da ćemo poštovati Ustav i Zakone i razriješiti Mila Đukanovića jer više ne smijemo da dozvolimo da volja jednog diktatora i njegove želje prerastu i Ustav i Zakon i interese građana Crne Gore“, kazao je Knežević.

Kako navodi, nema dilemu da će se Đukanović morati kretati u granicama Ustava.

„On je 1997. godine na silu kršeći Ustav nakon pokradenih predsjedničkih izbora istjerao Momira Bulatovića iz kabineta koristeći policiju i obijajući brave po zgradi Predsjedništva a mi ga dobronamjerno upozoravamo da posle razrješenja, bez ikakve sile i tenzije napusti zgradu predsjedništva. Biće raspisani prijevremeni predsjednički izbori, a ako mu njegovi zapadni mentori dozvole da se kandiduje, neka se kandiduje, ako pobijedi neka mu je srećno, a ako ne pobijedi neka prihvati realnost. Svakako, mora da prihvati i realnost da će se naći pred mnogobrojnim tužilačkim istragama za koje postoje osnovane sumnje da je umiješan“, zaključio je Knežević.

Ostavite komentar