Ko je Volodimir Zelenski, čovjek koji se suprosravio Putinu

Ko je Volodimir Zelenski, čovjek koji se suprosravio Putinu

Volodimir Zelenski ima 44 godine. Politikom se bavi nepune četiri godine. Prije samo nekoliko godina naciju je nasmijavao i uveseljavao, a danas vodi nacionalnu bitku života.

Predsjednik Ukrajine je netipični političar, koji karijeru nije gradio u političkim strankama. Završio je studij prava, ali se najviše bavio glumom. Osnovao je produkcijsku kompaniju Kvartal 95 koja se bavi proizvodnjom filmova, serija i drugih sadržaja zabavnog karaktera.

Najveći uspjeh ostvario je sa serijom „Sluga naroda“ u kojoj glumi srednjoškolskog profesora koji je postao predsjednik Ukrajine. Ta serija je prikazivana u periodu od 2015. do 2019. godine i bila je nevjerovatno popularna širom zemlje.

Sudbina se prilično poigrala sa Zelenskim jer je televizijsku i glumačku popularnost iskoristio te je 2018. osnovao političku stranku identičnog naziva kao i serija – „Sluga naroda“. Godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika države i ubjedljivo pobijedio Petra Porošenka, sa više od 73 posto glasova.

Tako je školovani pravnik te glumac, komičar u godini dana od fikcije predsjednik postao i u stvarnosti. A u kakav je životni film upao najbolje ilustruje današnja situacija. Zelenski se na početku političke karijere morao uhvatiti u koštac sa izazovom života. Vodi naciju koja se mora suprostaviti silnoj ruskoj vojsci, a on višedecenijskom vladaru Rusije, bivšem obavještajcu Vladimiru Putinu.

Zelenski je prototip evropskog lidera, koji svoju zemlju želi u NATO savezu te Evropskoj uniji.

Putin i zvanična Rusija ga demoniziraju te poistovjećuju sa nacistima i slugama Zapada. A da paradoks bude veći Zelenski je Židov, čiji je djed Semjon služio u Crvenoj armiji tokom Drugog svjetskog rata, a brat njegovog djeda je ubijen u holokaustu kao žrtva fašizma.

Danas je Zelenski meta Moskve zbog kojeg Putin u svojim govorima često koristi termin denacifikacija.

A Zelenski iako politički početnik pred ostatkom svijeta je očito položio sve lekcije o patriotizmu i državništvu. Zapad mu je nudio evakuaciju, ali je sve odbio. Njegovi govori u jeku ruske agresije ocjenjeni su kao državnički, kojima odaje smirenost i razboritost. Čak se i neprijatelju obraća sa izuzetnim uvažavanjem.

Na moralne poruke podrške sa Zapada odgovara kritikama i umjesto evakuacije traži oružje za svoj narod.

Počeo je kao film i zabava, a danas je izrastao u najozbiljniju priču na svijetu.

Volodimir Zelenski

Ostavite komentar

%d bloggers like this: