Kupovali drogu u Albaniji, pa je preko Crne Gore slali i do EU

Kupovali drogu u Albaniji, pa je preko Crne Gore slali i do EU

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 18 lica osumnjičenih za međunarodni šverc narkotika.

Naredbom koju je potpisala tužiteljka Sanja Jovićević obuhvaćeni su: Dragan D. Jeknić, Zlatibor V. Vrhovec, Benjamin S. Ljačević, Đorđije M. Gojačanin, Srđan P. Zvicer,Nora P. Zvicer,Eldin M. Tuzović, Stefan Gačeša, Dejan N. Pavlović, Nikola D. Crnković, Aleksandar V. Rašović, Almir R. Rastoder, Ferid Z. Ciriković, Mladen D. Šutović,Sava Z. Španjević, Aleksandar K. Brajković, Nikola S. Vojnović i Veselin V. Jaćimović,

Dio okrivljenih već se nalazi u spuškom zatvoru, odnosno zatvorima u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Specijalno tužilaštvo je u dosadašnjem toku postupka prikupilo dovoljno podataka i dokaza koji ukazuju da su navedena lica stvorila kriminalnu organizaciju sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima i da je svaki član organizacije imao unaprijed određene zadatke i uloge.

U naredbi se navodi da je djelovanje kriminalne organizacije bilo planirano na duže vrijeme i radi vršenja većeg broja različitih krivičnih djela, a prvenstveno krivičnih djela krijumčarenje droge u međunarodnim razmjerama.

Prikupljeni podaci, takođe, ukazuju da su krijumčarenjem narkotika ova lica zaradila velike sume novca, jer su se time bavili na međunarodnom nivou – na teritoriji Crne Gore i zemalja iz okruženja, pri čemu su, pored običnih telefona, koristili i zaštićene kriptovane aplikacije, odnosno aplikaciju „anom“, zbog sigurne komunikacije.

Navedena lica su krijumčarila marihuanu iz Crne Gore prema Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i drugim zemljama EU, a drogu su krijumčarili vozilima u kojima su bili štek bunkeri.

Prema navodima iz naredbe, put droge bio je od Albanije u Crnu Goru, gdje su je transportovali od Bara do Podgorice, u kojoj su je skladištili, prepakivali je u manja pakovanja i stavljali je u bunkere u vozilima za krijumčarenje.

Pojedini pripadnici kriminalne grupe imali su ulogu da pronađu vozače, odnosno kurire, koji su drogu prebacivali za određeni iznos novca, kao i da iznajmljuju kuće za skladištenje droge.

Ostavite komentar