Lideri DF-a odbili da u 12 sati idu na konsultacije kod Đukanovića

Lideri DF-a odbili da u 12 sati idu na konsultacije kod Đukanovića

Lideri Demokratskog fronta odbili su da danas idu na konsultacije kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, vezano za predlaganje mandatara.

U pismu Đukanoviću oni su poručili da će da brane izbornu volju ostvareno 30. avgusta 2020. i pozvali predsjednika države i DPS-a da ne pokušava da destabilizuje državu.

Njihovo pismo upućeno predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću prenosimo u cjelini:

Gospodine Đukanoviću,

Koristimo ovu priliku da Vas obavijestimo da nećemo prisustvovati konsultacijama na koje ste nas pozvali, iz više razloga.

Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dijela aktuelne parlamentarne većine sa Vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cijenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji. Uobičajena demokratska i evropska praksa je da se duboke političke krize rešavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka.

Neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok, rešenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30.08.2020. godine. Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana.

Duboka kriza legitimiteta političkog sistema može se jedino rešavati formiranjem Vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Imajući u vidu da je, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i Vaš institucionalni legitimitet, cijenimo da bi i istovremeno održavanje predsjedničkih izbora, prije krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rešavanju duboke krize.

Nakon svega navedenog, smatramo da se još nijesu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove Vlade Crne Gore.

Ostavite komentar