Lokalni izbori 23. oktobra šansa za konačno uništenje DPS-a i slanje u političku prošlost

Lokalni izbori 23. oktobra šansa za konačno uništenje DPS-a i slanje u političku prošlost

Milo Đukanović je danas donio novu Odluku o raspisivanju lokalnih izbora u 11 opština i Glavnom gradu Podgorica, kao i Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat i Skupštini opštine Budva, utvrdivši datum njihovog održavanja i to 23. oktobar 2022. godine. Time je i definitivno razriješena dilema da li će se opet odložiti lokalni izbori koji su najveći test ove godine za demokratske snage u zemlji da li su spremni da zadaju konačan udarac palom DPS režimu.

Iako su mnogi sa razlogom nezadovoljni tempom reformi u ovih dvije godine nakon političkog sloma na poslednjim parlamentarnim izborima 2020. godine, te demontažom kriminalnog režima, razloga za optimizam ima i treba očekivati da će građani masovno i zasluženo kazniti one koji su preko tri decenije bahato i ničim kontrolisano vršiti vlast. Sve otvorene afere, sva hapšenja i pomoć EUROPOL-a i drugih međunarodnih službi u demaskiranju sistema pljačke, korupcije i kriminala, dovoljan su razlog da se protagonisti i utemeljivači jednog antidemokratskog i antinarodnog poretka konačno pošalju na političko smetlište.

Uzalud se hrabre Đukanovićeve junoše i najavljuju pobjedu, jer je svima jasno da je lažna stranka samo politička ispostava mafije i kriminalnih klanova, a od najave reformi, promjene retorike i političke prakse u poslednje dvije godine nije bilo ništa. Naprotiv, DPS je ušao još agresivnije u totalni politički ekstremizam i radikalizam, a Đukanović lično je persnifikacija nestabilnosti ne samo u zemlji, nego i šire. Sa njim i njegovom lažnom strankom, dokazano je i u ovih dvije godine, nema kompromisa i dijaloga, nema ljudskog dogovora i reformi, stvari su jasne: on i njegova stranka moraju biti kažnjeni i bačeni na političku marginu za sva vremena.

Demokratske snage i pobjednice sa parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine imaju još jednu šansu da se konsoliduju, zakopaju ratne sjekire i restartuju svoje odnose, i to ogromna većina građana sa pravom očekuje. Dogovor i saradnja, umjesto partijskih nadgornjavanja i sukoba, jeste prioritet. Institucionalni haos u zemlji, osptrukcije ostataka palog režima i neizvjesna ekonomska situacija na jesen, mora imati jasan i demokratski odgovor od svih relevantnih političkih aktera. Istorijski posao ove generacije političara jeste da osiguraju ulazak Crne Gore u porodicu demokratskih, civilizovanih i razvijenih država, a uslov svih uslova je demontiranje DPS-a i njegovo slanje u prošlost.

izvor: borba

Ostavite komentar