MEDOJEVIĆ: MICKEJ PLANIRA DA NAS ZADUŽI NAJMANJE 1,9 MLRD EUR U 2022

MEDOJEVIĆ: MICKEJ PLANIRA DA NAS ZADUŽI NAJMANJE 1,9 MLRD EUR U 2022

Mickej je najbolji đak Milove i Vesove ekonomije poznate pod imenom “SALDO NULA”.

Prema planu odluke o zaduživanju koji treba da usvoji Parlament Mickej traži da se zadužimo 500 mil EUR za finansiranje nedostajući sredstava u budžetu, za otkup ili refinansiranje državnog duga još 900.000.000 mil EUR i još 500 mil EUR za finansiranje deficita i stvaranje fiskalne rezerve za i 2023.

Plus, Mickej traži da on može da pravi svop aranžmane sa povjeriocima bez konkretnih odluka Skupštine i po nepoznatim uslovima.

Eto kako Mickej zamišlja vođenje javnih finansija države.

Njegovom odlukom se od ljeta ne plaćaju obaveze prema dobavljačima i sistemu javnih nabavki pa je Vlada izazvala talas nelikvidnosti sistema zdravstva, neki dobavljači obustavljaju radove na putevima, korisnici budžeta ne mogu da realizuju odobrene projekte i investicije. Tako Mickej neplaćanjem obaveza iz budžeta kreira lažnu javnu sliku da je deficit budžeta manji nego što stvarno jeste. Dug Fonda zdravstva je 45 mil EUr prema dobavljačima. Ideja Mickeja je da kozmetičkim praksama prenese dugove Vlade iz 2021 u 2022 i stvori lažni sliku o niskom deficitu u 2021. Samo laži. Samo prevare. Šibicarsko vođenje države i javnih finansija.

Ne plaćaš obaveze države prema dobavljačima i ne finansiraš redovne investicije u državnim organima i onda imaš deficit manji, ali dug veći. To je ta škola “SALDO NULA”.

Naravno da je akcenat na što više transakcija oko našeg duga sa njegovim partnerima iz investicionih banaka od kojih on lično ima interese i profite. Već više puta viđen koncept globalnih lešinara i “ubica ekonomija” koje rezultira kolapsom javnih finansija, nelikvidnošću privrede, dužničkim ropstvom i haosom u zemlji.Zato je izbor nove Vlade u najboljem interesu naših građana i privrede i pozivam sve partije vladajuće većine da to uradimo što prije. Javne finansije nijesu igračka i Mickeju treba odmah oteti državu iz ruku jer će je polomiti, a onda, kao i svako bezobrazno derište, pobjeći.Onda ćemo mi morati da objašnjavamo građanima i privrednicima šta se dešava.Neodrživa je postojeća situacija u kojoj partije vladajuće većine (osim URE koja je u Vladi) nemaju NIKAKAV uticaj na kreiranje budžeta i drugih javnih politika, a da treba da glasaju za akte koji su rađeni u interesu i po nalogu 5 ljudi za koje niko nije glasao.

autor: Nebojša Medojević

Predsjednik PzP

Ostavite komentar

%d bloggers like this: