MEDOJEVIĆ: POVEĆANJE ZARADE MORA BITI POVEZANO SA PORASTOM PRODUKTIVNOSTI! MMF KOMANDOVAO MICKEJU “ OSTAV”!

MEDOJEVIĆ: POVEĆANJE ZARADE MORA BITI POVEZANO SA PORASTOM PRODUKTIVNOSTI! MMF KOMANDOVAO MICKEJU “ OSTAV”!

MMF preporučio Vladi da odustane od projekta “Evropa sad” jer nije u dovoljnoj mjeri uvažio sve sistemske i operativne rizike.

MMF je potvrdio moje stavove da se ne može na ovaj neozbiljni način uvoditi ovako masivne fiskalne reforme koje mogu ugroziti likvidnost i stabilnost javnih finansija.

Plate se mogu povećavati samo u skladu sa porastom produktivnosti ekonomije. Ukidanje poreza na zarade i doprinosa na zdravstveno osiguranje mora pratiti ozbiljna i realna projekcija budžetskih prihoda i pokrivanja rupa nastalih ovim programom.

Čitav plan Evropa Sad je napisan kao politički program Demohrišćanske partije, čija bi primjena dovela do sloma javnih finansija, povećanje nezaposlenosti, eksploziju sive ekonomije i bankrota države.

Država nije igračka. Pod hitno treba izabrati novi Vladu koja bi pripremila ozbiljan i održiv plan ekonomskih reformi koje bi dovele do povećanja minimalne zarade, a ne bi ugrozile stabilnost ekonomskog sistema i države.

Najkraće rečeno, MMF je komandovao Mickeju “OSTAV”.

“Međutim, velike promjene usvojene odjednom mogu takođe i da nose značajne rizike od neželjenih efekata. Oni uključuju: (i) rizik od veće ukupne nezaposlenosti i/ili povećanja neformalnog zapošljavanja; (ii) rizik od usložnjavanja inflatornih sila i/ili smanjenja globalne konkurentnosti, ukoliko povećanja zarada nisu uparena sa rastom produktivnosti; i (iii) moguće gubitke prihoda za državu i/ili lokalne samouprave, ukoliko namjeravane mjere za povećanje prihoda ne daju očekivane rezultate na održiv način ili se ne sprovedu u potpunosti.”

Nebojša Medojević

Ostavite komentar