Milović na čelu policijskog kartela koji je radio za kavački klan?

Milović na čelu policijskog kartela koji je radio za kavački klan?

Odbjegli policijski službenik Ljubo Milović navodno je rukovodio grupom aktivnih i bivših kolega koja je švercovala kokain za potrebe kavačkog klana i interese državne službe podređivala potrebama te mafijaške grupe.

To je „Vijestima“ juče nezvanično rečeno povodom velike akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), tokom koje su uhapšeni nekadašnji i sadašnji pripadnici policije zbog šverca tri tone kokaina i više drugih teških krivičnih djela.

Iz Specijalnog policijskog odjeljenja tvrde da je za sada osumnjičeno 17 osoba, ali da akcija još traje i da tragaju za svojim kolegama.

Jedan od bitnijih članova i te kriminalne grupe bio je i ranije uhapšeni tajni agent Petar Lazović, tvrdi sagovornik „Vijesti“.

Na konferenciji za novinare tim povodom saopšteno je da su brojni policajci negodovali zbog akcije, ali i da su već napustili državu. Najavljeno je da će još mnogi biti procesuirani.

Inače, u višednevnoj akciji uhapšeni su policajci Goran Stojanović i Milan Popović, njihove nekadašnje kolege Vladimir Bajčeta i Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić.

Policija je, tvrde sagovornici „Vijesti“, i juče tragala za Cetinjaninom Bobom Jabučaninom, a pokušavali su da uđu u trag članovima narkoklana iz policijskih redova – Miloviću, Ivanu Stamatoviću i Nebojši Bugarinu.

Šef SPO Predrag Šuković saopštio je da je u toj akciji uhapšeno pet osumnjičenih, da su pojedini već u zatvoru zbog drugih krivičnih djela, a da se za nekima traga odranije.

„Ovo je početak akcije. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 17 lica, od toga velika većina su policijski službenici – bivši i sadašnji, za koje smo mi nedvosmisleno utvrdili da su izvršioci raznih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala“, rekao je Šuković nakon vanredne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Šuković je najavio da će se aktivnosti SDT-a i SPO nastaviti, a potom i objasnio za šta sumnjiče sedamnaestočlanu krimi-ekipu.

„Riječ je o tri tone kokaina, odnosno više transporta te droge iz Južne Amerike, koji se vezuju za ova procesuirana lica. Akcija se nastavlja. I narednih dana ćemo nastaviti sa aktivnostima. Velika većina osumnjičenih su policajci. Uhapšeno je pet osoba, pored njih krivičnom prijavom su obuhvaćena i lica koja se nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a i ima lica koja su u bjekstvu zbog raznih krivičnih djela koja smo ranije rasvijetlili“, kazao je Šuković.

Apostrofirao je da tragaju za još nekim osobama, kao i da je za njima raspisana nacionalna potraga.

„Paralelno sa vođenjem istraga organizovanog kriminala, radimo i finansijske istrage. Već smo obuhvatili jedan broj pravnih lica“, rekao je šef specijalnog policijskog tima.

Naveo je da su trpjeli brojne opstrukcije tokom posljednje akcije, istučući da se to ne dešava prvi put.

„Ovo je mala sredina, svi ti policajci nečiji su rođaci, kumovi… Nije to nešto na šta nismo navikli, ali izlazimo na kraj“, kazao je Šef SPO.

On je dodao da je SPO bez ičije asistencije sproveo akciju, poručivši da im je, zbog ograničenih kapaciteta, potrebna podrška Vlade, o čemu su razgovarali na sjednici Vijeća…

„Imamo 25 ljudi u SPO. Ovakvi predmeti zahtijevaju ogromno ljudstvo, sada da vidimo kako to može da se riješi“, rekao je Šuković.

Policajci se nisu pojavili na poslu

Više službenika Uprave policije navodno su preventivno pobjegli iz države. Adžić je, međutim, i zvanično kazao da će mnogi od njih biti procesuirani.

„Dobar dio kolega koji bi se mogli naći na spiskovima za hapšenje, juče se nisu pojavili na poslu. Navodno, nisu ni u gradu“, kazao je jedan od sagovornika „Vijestima“.

Adžić je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost rekao da je situacija u Upravi policije izuzetno uzburkana nakon pokretanja akcije.

U Hag išli GST, ministar unutrašnjih poslova, premijer…

Šuković je kazao da je Crna Gora prije godinu bila pod svojevrsnim embargom Europola.

„Bili smo skroz van te organizacije i trebalo nam je dosta napora… da se vratimo u članstvo te eminentne, policijske organizacije“, rekao je šef policijskog tima.

On je dodao da su tim povodom u sjedište te evropske agencije u Hagu išli on, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić…

„Više puta u sjedište Europola u Hagu boravili smo GST, ja, ministar unutrašnjih poslova i premijer… Na kraju smo zajedničkim snagama i svim onim što smo morali da pokažemo, uspjeli da skinemo tu blokadu. Poslije svega što je uslijedilo, odnosno poslije skidanja blokade – realizovane su ove akcije SDT-a i SPO-a“, poručio je Šuković.

Bivi službenici policije hodaju sa 10 ili 20 naoružanih ljudi

Abazović je rekao da su iz Europola na crnu listu stavili Crnu Goru zbog ponašanja onih kojima su slali dokaze…

„Ne možete da šaljete materijal koji se možda odnosi na lica koja taj materijal obrađuju. Ovdje nikoga ne targetiram, ali je mngo jednostavna situacija. Niti je šverc kokaina u Crnoj Gori počeo 2020. godine, niti je pranje novca počelo 2020. godine”, rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da su sve sto problemi stari nekoliko decenija i da je to rezultiralo policajcima multimilionerima…

„Imate bivše službenike policije koji hodaju sa 10 ili 20 naoružanih ljudi… Iz Europola to znaju. Razlika je što su s naše strane sada vidjeli iskrenu volju i želju i ljude koji nisu na platnim spiskovima“, kazao je Abazović.

Ostavite komentar