Nema šale sa državom, ni skrivanja iza grba

Nema šale sa državom, ni skrivanja iza grba

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović apelovao je na poslanike da što prije izaberu Tužilački savjet. On je pozdravio jutrošnju akciju policija, koja je u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici privela više osoba zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitom eksploatisanju šljunka.

Abazović je novinarima kazao da je izbor Tužilačkog savjeta jedno od najvažnijih pitanja u Crnoj Gori. Kaže da je to pitanje od presudne važnosti za vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Moja apel poslanicima, da izaberu puni sastav TS, jer možemo lako da dođemo u situaciju da izaberemo krnji sastav da ne uradimo ništa, da se stvori utisak da se nešto uradilo da stvari ostanu identične”, poručio je Abazović pozvao skupštinu da to što prije učini.

On je pozdravio jutrošnju akciju policija, koja je u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici privela više osoba zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitom eksploatisanju šljunka.

“Neke firme nijesu zatečene na terenu, ali to ne znači da nijesu predmet naših opservacija i to je mnogo značajno zato što se radi o nekim firmama koje su jako dobro poznate u Crnoj Gori i koje se prave veliki dobrotvori. Pozdravljam akciju, ali krađa državnih dobara na ovakav način, van svih koncesija, sa moratorijumom, je zaista katastrofalna”, kazao je Abazović.

Kazao je i da će nakon kompletne istrage biti predstavljeni obim i količina, kako je naveo, državne pljačne koja se tamo vršila.

On nije htio da precizira o kojim firmama je riječ.  „Neke su dobro poznate u Crnoj Gori, neke su manje poznate“, naveo je Abazović i dodao da je u tom slučaju najveća odgovornost na državnim organima koji do sada nijesu radili svoj posao. 

On je kazao da će isto važiti i za šumarsku mafiju i za eksploataciju na drugim mjestima.

„Ja apelujem na sve da sa državom više nema šale, to to što neko misli da ima više novca neko državni trezor pa da može da radi što god želi i da se skriva iza državnog grba to više praksa biti neće“, poručio je potpredsjednik Vlade i dodao kako se nada da će ovaj slučaj biti izveden do kraja. 

Poručio je i da inspektori moraju da rade svoj posao i dodao je da je bilo i onih koji nijesu htjeli da vide neke aktivnosti. 

„I da će i ti ljudi ako tako nastave biti sancionisani. Mi smo odlučni da zaštitimo državna dobra Crne Gore“, poručio je Abazović, nakon konferencije Zakonodavna i kontrolna funkcija Skupštine, koju organizuje Institut alternativa 

O istrazi u Palermu: Nema nedodirljivih

Komentarišući napise Portala RTCG i medija iz Albanije o istragama suda u Palermu o poslovanjima albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija i navodima o pranju više od 22 miliona eura, gdje se pominje i crnogorski predsjednik, Abazović je poručio da nedodirljivih nema.

Uvjeren je da će MUP i Uprava policije pokušati da preko svojih međunarodnih kanala na neki način dođu do više podataka u tom slučaju.

“Vjerujte svako mora da odgovara za ono što je uradio to je to, nedodirljivih nema. Ne treba nikome ništa stavljati na teret za šta nije kriv, ali moramo da idemo sistemom da više nedodirljivih nema i da ta distribucija pravde mora da bude mnogo učinkovitija i vidljivija nego što je to bilo”, zaključio je Abazović.

izvor: RTCG

Ostavite komentar