Otvoreno pismo ministra finansija i socijalnog staranja, mr Milojka Spajića

Otvoreno pismo ministra finansija i socijalnog staranja, mr Milojka Spajića

Poruka ministra Spajića građanima

Poštovani građani,

Neka je srećan vaš budžet za 2022. godinu!

Mislio sam da je sve propalo prije 12 mjeseci. To je bilo vrijeme pitanja kako će se isplaćivati plate i penzije. Godinu kasnije – srce mi je puno. Ne samo da država nije bankrotirala, već povećavamo plate, penzije, imamo dodatke za djecu… Uspjeli smo rezultatima da dođemo do reforme za bolji život građana.

Crna Gora može, Crna Gora zna, zato – Crna Gora odmah, zato Evropa sad!

Volio bih, dragi građani, da mogu da kažem da smo u prethodnim danima čuli kvalitetnu raspravu o predloženom zakonu o budžetu Crne Gore i pretećim aktima.  Međutim, čuli smo uglavnom političko nadgornjavanje onih koji čine da kad god uključite TV – poželite da odete iz države.

Glasni su bili oni koji državne kredite za stan otplaćuju sa oko 30 eura mjesečno, dok vi dajete pola svoje plate za ratu, a od druge polovine pokušavate da prehranite familiju, ili niste imali šansu ni tako da dođete do krova nad glavom.

Čuli smo i one koji imaju dovoljno ili previše da bi shvatili koliko treba većini građana da bi se konačno živjelo dostojanstveno od svog rada.

Zadovoljan sam što je podržan predlog Vlade da od januarske plate svima rastu primanja, a najviše minimalna zarada – sa 250 na 450 eura.

Nije dobro što nije prihvaćen predlog Vlade da se ograniči rast najvećih zarada u državi, da bi se ujednačavao jaz između zarada u javnom sektoru. Suština predloga je bila da funkcionerima, među kojima su i primanja poslanika, članova Vlade, itd, rast plata bude oko 70 eura umjesto 200 eura.

Zaustavljena je prihodna strana kod akcizne politike za program „Evropa sad“, isključivo iz populističkih razloga, ali nas to neće zaustaviti da nađemo način da ga uspješno sprovedemo. Dakle, nije podržana promjena akciza za dio proizvoda koji mogu negativno uticati na zdravlje i time je izazvano dodatno rezanje svih rashoda – tekućih, a natjerani smo i kapitalnih.

Čuli smo kritike na račun predloga za podizanje dijela akciza, ali ono što, poštovani građani, nikada niste čuli je: gdje je otišao novac od privatizacija, novac koji su vam godinama uzimali od takozvanog ‘kriznog’ poreza, od nameta na SIM kartice, na brojila za električnu energiju, na priključke za kablovsku televiziju, taksu za gorivo jer je to ‘luksuz’.

Nije se čulo da su vam povećavali porez dok su ga ujedno smanjivali luksuznim hotelima, da godinama plaćate naknade za obnovljive izvore energije za privatni džep. Ne znate gdje je otišao taj novac – jedino što znate je da nije završio u vašim novčanicima.

Narod je umoran od stanja pasivnog iščekivanja, gdje ljudi ostaju kao voda u skupljenim šakama onih koji drže moć u rukama.

Zato vas uvjeravam da ću sa kolegama iz Vlade sve učiniti da se stane na kraj sabotiranju programa „Evropa sad“ i da vam donese dobro koje smo predvidjeli.

Sve će ići na povećanje vašeg životnog standarda i na razvoj ove države, da je ne napuštate.

To je moj dug prema vama i ovoj državi, a oni prije nas su dugove ostavili vama.

Nije, dragi građani, najvažnije gdje je ko bio i šta je radio, najvažnije je šta za vas rade oni koji su ovdje.

O tome šta vi mislite, dovoljno mi govore svakodnevni susreti sa vama i riječi podrške za ono što radimo.

Znam da je teško povjerovati u to da će jedna vlast napokon nešto uraditi za vas, nakon toliko godina u kojima ste gledali kako se drugi bogate na vaš račun, dok ste vi jedva sastavljali kraj s krajem.

Kažu da strah od gubitka vlasti kvari one koji je imaju, a strah od kazne kvari one koji su vlasti potčinjeni. Nema više razloga za strah, dragi građani.

Ovo je samo početak, a očekujem da nam neće vezati ruke dok radimo da vama bude bolje!

Srećna vam Nova godina i božićni praznici!

Ostavite komentar