Sastanak Bulajić – Arderleanu

Sastanak Bulajić – Arderleanu

Dvije prijateljske države, nakon postepenog povratka svijeta u redovne tokove, nastavljaju održavati praksu dobre političke komunikacije, sa posebnim akcentom na parlamentarnu diplomatiju u okviru grupa prijateljstva, što direktno osnažuje bilateralne odnose na obostrano zadovoljstvo, zajednička je ocjena sa sastanka potpredsjednika Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića i ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Nj.E Mateia Viorela Arderleanua.

Ambasador Arderleanu je istakao da veoma cijeni napore Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU, te u tom kontekstu naglasio snažnu podršku Rumunije za nastavkom izazovnih reformi u procesu usvajanja evropskih standarda, koji garantuju unapređenje kvaliteta života građana, što je krajnji cilj integracija u zajednicu najrazvijenijih zemalja Evrope. Ukoliko Crna Gora nastavi dosadašnjom dinamikom razvoja, za kratko vrijeme može stvoriti solidan potencijal da postane novi evropski Luksemburg, što bi generisalo bolji standard i učvrstilo stabilnost na Zapadnom Balkanu, naveo je ambasador Arderleanu.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić, koji je ujedno i predsjednik Grupe prijateljstva sa Rumunijom, izrazio je uvjerenje da se snaženje međusobnih relacija dodatno stimuliše upravo kroz intenziviranje parlamentarne saradnje, čime se potvrđuje obostrana spremnost za podsticanjem sveukupnih odnosa. Bez obzira na razlike u veličini zemalja i geografsku udaljenost, dvije države imaju obostran interes da dodatno ojačaju saradnju na polju ekonomije, ekologije, turizma i kulture, imajuću u vidu da dijele slične vanjsko-političke ciljeve, zaključio je potpredsjednik Bulajić.

Sagovornici su saglasni da će tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Rumunije, koji se temelje na obostranom uvažavanju i poštovanju univerzalnih vrijednosti, nastaviti ići uzlaznom putanjom na zadovoljstvo naših naroda, čime se osigurava prosperitet regiona Jugoistočne Evrope, u kojem se nalazimo.

izvor: skupstina.me

Ostavite komentar