Sedamnaest godina od nesreće na Bioču

Sedamnaest godina od nesreće na Bioču

Željeznička nesreća kod Bioča se dogodila 23. januara 2006. kada je poginulo 47 lica, a povrijeđeno više od 200. Nesreća se dogodila kada je lokalni putnički voz koji je saobraćao između Bijelog Polja i Podgorice iskliznuo iz šina u mjestu Bioče nedaleko od Podgorice.

Teška nesreća kod stanice Bioče (10 kilometara sjeverno od Podgorice) uzrokovana je kvarom elektromotorne garniture.

Voz je saobraćao na liniji Podgorica-Bijelo Polje. Mašinovođa Slobodan Drobnjak je zaustavio voz na Zlatici jer električna kočnica nije radila. Drobnjak i pregledač kola Petar Rakonjac su oko podneva uradili proveru kočnica i krenuo oko 13:15. Drobnjak je kod Kolašina primijetio da vazduh ne puni dobro glavne rezervoare, a na upravljačkom pultu nijedna signalna sijalica nije ukazivala na kvar.

U Bratonožićima je zaustavio voz, a kako nije mogao da isključi glavni prekidač, postavio je četiri zaustavne papučice da se voz ne bi sam pokrenuo i krenuo je da mobilnim telefonom zatraži pomoćnu lokomotivu. Ipak, voz je sam krenuo, a Drobnjak je uskočio u kabinu i pokušao da isključi glavni prekidač. Voz se u tunelu nagnuo na desnu stranu i kasnije je iskočio iz šina. Nesreća se desila nešto posle 4 sata popodne.

Do 20 sati su ekipe prevozile povređene u podgoričku bolnicu, a tek posle su prevoženi oni kojima nije bilo spasa. Dežurne spasilačke službe su ostale na licu mesta u želji da dođu do još najmanje dva tijela, koja su naknadno primijećena, a zarobljena u olupinama vagona.

Spašavanje putnika otežavao je jak vetar koji je duvao u kanjonu Morače. Voz koji se survao u kanjon Morače bio remontovan u fabrici za remont šinskih vozila Šinovoz iz Zrenjanina juna 2005.

Tadašnji ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željezničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj.

Sudski epilog

Osnovno tužilaštvo u Podgorici je 23. jula 2006. podiglo optužnicu protiv 12 zaposlenih u Željeznici Crne Gore. Optužnica je podignuta protiv mašinovođe Drobnjaka, bivšeg izvršnog direktora Rešada Nuhodžića, izvršnog direktora prevoza Momčila Rakočevića i pomoćnika izvršnog direktora za saobraćajne poslove Voja Andrijaševića. Za isto krivično djelo tužilac je optužio i šefa depoa i otpravnika vozova na stanici u Bijelom Polju, službenika kontrolnog prijema iz Bara, šefa vuče i trojicu službenika odgovornih za ispravnost vozova.

Mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora, dok su ostali optuženi oslobođeni. U obrazloženju presude, za Drobnjaka se kaže da nije ispoštovao propisanu proceduru predviđenu za takve slučajeve. Navodi se da je, prema pravilima, Drobnjak trebalo da zaustavi voz i ne pokušava da ga pokrene kada je utvrdio da su kočnice u kvaru. Članovi porodica nastradalih putnika u željezničkoj nesreći kod Bioča i preživjeli putnici su protestovali protiv kazne Drobnjaku i oslobađajućih presuda za rukovodioce Željeznica Crne Gore.

UKRADENE SUZE: Oskrnavljeno spomen obilježje žrtvama željezničke nesreće na Bioču

Podsjetimo u oktobru 2021. godine, nepoznato lice je oskrnavilo spomenik.

Skandal! Oskrnavljeno je spomen obilježje žrtvama željezničke nesreće „Bioče 2006 god“, kada je poginulo 47 žrtava „Voza smrti“ i povrijeđeno preko 200 putnika.

Skandal, skandal, pored kakvih mi ljudi živimo, oktobar 2021. godine, 21. vijek, oskrnavljeno spomen obilježje, i skinute tri suze, da li iz koristoljublja, ili iz nekog drugog razloga, govori Zoran Damjanović, koji je jedan od preživjelih ove teške nesreće.

„Monstruozan čin, koji vrijeđa dostojanstvo svih ovih sjeni, koje ovdje počivaju, i onih koji dolaze, da plaču za svojim voljenima, koji su ostavili kosti, na ovim gredama, kazao je on tada.

Monstrumi koji ste ukrali „suze“, stići će vas cuze onix koji i danas plaču za svojim voljenima, poručio je Damjanović.

Ostavite komentar