Simonida Kordić: Otvoreni Balkan može ojačati ekonomiju Crne Gore

Simonida Kordić: Otvoreni Balkan može ojačati ekonomiju Crne Gore

“Sve što jača ekonomiju Crne Gore, dobro je za njenu budućnost. A inicijativa Otvoreni Balkan nudi brojne ekonomske benefit i ubrzava razvoj evropskih i regionalnih integracija, dok se iza osporavanja ove inicijative krije pokušaj stranaka bivše vlasti da se stvari zadrže onakvima kakve su bile u proteklih trideset godina”, kazala  je poslanica Nove srpske demokratije u Skupštini Crne Gore i potpredsjednica ove stranke, Simonida Kordić.

Pogodnosti koje pruža „Otvoreni Balkan“ nalaze se i u sklopu drugih inicijativa, poput Berlinskog procesa i slično, a njihova realizacija kroz „Otvoreni Balkan“ će samo ubrzati realizaciju ostalih inicijativa, objasnila je Kordić. Ona je naglasila da je ova inicijativa krojena po mjeri balkanskih naroda koji su donedavno živjeli u jednoj državi i imaju već izgrađene privredne, obrazovne i druge sisteme, koji su konceptualno isti ili slični.

„U tom smislu je ova inicijativa jednostavnija za primjenu i cilja upravo na ona pitanja koja su građanima najvažnija, da mogu slobodno da putuju, da su im diplome automatski priznate u svim državama članicama, da mogu u bilo kojoj od tih država da se zaposle. S druge strane otvoren trgovinski prostor, veće tržište, brža razmjena roba i usluga čine našu zemlju atraktivnijom za kvalitetnije investicije“, objasnila je Kordić. Ona ističe da su najvažniji ekonomski benefiti koje će građani imati od „Otvorenog Balkana“, ali upozorava da, ako nema političke volje, ni najbolja ekonomska ideja se ne može realizovati. Dodala je da je ključno pitanje oko ove inicijative to, jesu li aktuelnoj vlasti bitniji interesi građana ili sopstvene ideološke međe.

Inicijativa “Otvoreni Balkan” dobila je podršku od značajnog broja političara iz regiona i svijeta. Međutim, pojedini političari u Crnoj Gori ovome procesu žele da zatvore vrata iako nudi potencijal za Crnu Goru i njene ekonomske i političke interese. Pojedini visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih država i Rusije, dali su podršku inicijativi, a kako poslanica Kordić navodi, dali su i predstavnici Evropske Unije i naglasili da će se uspješnom realizacijom inicijative ubrzati i proces evropskih integracija.

„Da, naravno da je međunarodna podrška bitna, kao što sam rekla, ključ uspjeha je u postojanju političke volje“, dodala je ona. „Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate kao partije koje su učestvovale u vlasti u prošlom režimu, nastavljaju politiku izolacionizma koja je omogućila da Crna Gora bude van svih evropskih integracijskih tokova, osim na papiru gdje su ispunjavane formalne obaveze iz pregovora da bi se u praksi svi „usvojeni“ principi kršili, brutalnom zloupotrebom političke moći“, objasnila je Kordić.

Prema njenim riječima takva politika omogućila je koncentraciju ogormne moći, uticaja i bogatstva kod malog broja ljudi, a građane dovela u stanje siromaštva, obespravljenosti i de facto getoizirala državu.

“Iza osporavanja „Otvorenog Balkana“ krije se pokušaj da se stvari zadrže onakvima kakve su bile proteklih 30 godina, a kao formalni razlog navode se jačanje uticaja Srbije i navodno usporavanje EU integracija, ako se regionalna saradnja kroz ovu inicijativu razvije”, kaže Kordić i dodaje: „Zanimljivo je da i Demokratska Crna Gora, koja nije bila dio prethodnog režima, ne podržava inicijativu, navodeći pomenute argumente. Ako smo svi zaista opredijeljeni  ka EU integracijama onda nam ne mogu, barem na logičkom nivou, smetati inicijative o regionalnoj saradnji. Moj je utisak da je za Crnu Goru svaki proces koji unapredjuje i jača njenu ekonomiju pozitivan za njenu budućnost“.

Poslanica Nove srpske demokratije podsjeća da je NSD kao stranka odmah stavila do znanja da će podržati svaku inicijativu koja je u interesu građana.

“Otvoreni Balkan dobar za nas i podržaćemo ga. Ako je za građane dobro da mogu da rade bilo gdje na Balkanu, da mogu da se školuju, liječe, putuju i da ekonomija ima šire mogućnosti za razvoj sa više prilika za kvalitetnije investicije”, zaključila je potpredsjednica Nove srpske demokratije.

borba

Ostavite komentar