Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30kW

Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30kW

Elektroprivreda Crne Gore i Fond za zaštitu životne sredine (EKO FOND), objavili su Javni poziv za učšće u projektu SOLARI 3000+ i SOLARI 500+. Predmet Javnog poziva je izgradnja integrisanih solarnih elektrana, kroz finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do 10 kW za individualne stambene objekte, odnosno fonaponskih sistema snage do 30 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata. Nosilac finansiranja projekta je Elektroprivreda Crne Gore, a iz sredstava Eko-fonda obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

Zašto je Crna Gora pogodna?

Crna Gora, je zemlja sa velikim brojem sunčanih dana. Veoma je pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije. O tome najbolje svjedoči podatak da je intenzitet sunčeve radijacije u našoj zemlji među najvećima u Evropi te da se količina sunčevog zračenja, posebno u priobalnoj i centralnoj regiji može uporediti sa količinom zračenja u južnoj Italiji i Grčkoj. Stoga se realizacija ovih projekta može shvatiti i kao početak ozbiljne energetske tranzicije. U svakom slučaju, radi se o jednoj od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru Crne Gore u posljednjih 40 godina čiji je jedan od prioritetnih ciljeva očuvanje životne sredine kroz smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2) i njeno dovođenje na najmanju moguću mjeru.

Fotonaponski sistemi rapolažu najsavremenijom tehnologijom za konverziju solarne u električnu energiju, kao i za korišćenje obnovljivih izvora energije za djelimičnu substituciju fosilnih goriva i smanjenje emisije štetnih gasova. Samim tim predstavljaju adekvatno rješenje kako u direktivama Evropske unije tako i u zakonskoj regulativi države Crne Gore.

Ko je uključen u realizaciju projekta?

EPCG je nosilac projektnih aktivnosti, a Eko fond finansijski partner koji obezbjeđuje dodjelu subvencije Korisniku projekta u iznosu od 20% od ugovorene vrijednosti investicije. U realizaciju projekta uključeni su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, kao i lokalne samouprave, CEDIS, dok je organizacioni odbor projekta  Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru.

Ostavite komentar