Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obilježavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obilježavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obilježavaju Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389.

Vidovdan ili praznik sjećanja na kosovsku pogibiju crveno je slovo u crkvenom kalendaru SPC.

Ime praznika se vezuje za svetog Vida, koji je prema „Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom sa Sicilije.

Pominje se i kao praznik starozavjetnog proroka Amosa – slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u predvečerje praznika se sa svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema „Prologu”, SPC istog dana slavi i svog patrijarha Jefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je „1382. vjenčao kneza Lazara za cara”.

Kosovski boj, održan 1389. godine istorijski je događaj oko kog se u našem narodu razvilo najviše mitova. O ishodu sukoba srpske zemlje i Otomanskog carstva do današnjih dana se vodi polemika, od toga ko je odnio pobjedu do toga ko je bio „najveći srpski izdajnik na Kosovu Polju“. Ova tema, tvrde istoričari, miruje u kolektivnoj svijesti Srba i kao džoker se izvlači u trenucima velikih preloma.

Knez Lazar

Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu, veći i po zadužbinarstvu jer je za života izgradio mnoge manastire i crkve.

Knez Lazar Hrebeljanović, rodom iz Prilepca kod Novog Brda, bio je jedan od plemića cara Dušana. Posle smrti Dušanovog sina cara Stefana Uroša, patrijarh Jefrem krunisao ga je za srpskog cara.

Vladao je od 1371. do 1389. godine i proglasio se za „gospodara svih Srba“. Posle smrti cara Uroša, kneza Lazara je patrijarh Jefrem krunisao kao srpskog cara. Za suverenog vladara svih Srba smatrala ga je i Carigradska patrijaršija.

Ostavite komentar