U Bijelom Polju održani Dani dijaspore

U Bijelom Polju održani Dani dijaspore

Na Glavnom gradskom trgu u Bijelom Polju, sinoć je u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima održana Centralna proslava manifestacije Dani dijaspore-iseljenika.

Proslava je započela prigodnim kulturno-umjetničkim programom pod nazivom „Crna Goro ljubav ti je ime“, nakon čega je uslijedilo tradicionalno dodjeljivanje nagrada istaknutim pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine.

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić je u svom govoru naveo da Crna Gora ne može bez dijaspore, ali ni dijaspora bez njene matične države, kao i da Vlada ima za cilj da mladima stvori bolje uslove kako bi ostali u svojoj domovini, za koju je kazao da je najljepše mjesto pod kapom nebeskom.

On je naveo i jasan zadatak koji Vlada teži da uskoro postigne: „Kroz ubrzani ekonomski razvoj želimo zajedno ostvariti izdizanje nivoa kvaliteta života svih građana Crne Gore i uduplati trenutnu prosječnu zaradu.“

foto: gov.me

Došlo je vrijeme da se okrenemo budućnosti koja je bazirana na ekonosmkom razvoju, kazao je Krivokapić i izrazio nadu da će Vlada na čijem je čelu znati da upotrijebi iskustvo, znanje i kapital dijaspore kako bi se ostvario osnovni cilj Vlade, a to je održiv, pametan i inkluzivan razvoj koji je od obostranog interesa, kako za dijasporu, tako i za Crnu Goru.

Zdravko Krivokapić
foto: gov.me

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović, je dijaspori poželio dobrodošlicu kući, jer se ljudi uvijek vraćaju na ono mjesto za koje ih vezuju posebne emocije.

“Ja sam siguran da večeras treba poslati novu poruku pozitivnih vibracija, ne samo u Crnoj Gori već širom svijeta gdje žive naši ljudi, da nije Crna Gora 650.000 stanovnika, već da je Crna Gora milionska zemlja i Crna Gora je srcem zemlja milijarde,”

Dritan Abazović

Na proslavi se obratio i ministar ekonomskog  razvoja mr Jakov Milatović, koji je ukazao na to da Crna Gora mora da nauči lekciju, zbog svih onih koje je odlaskom u inostranstvo izgubila, a koja je neophodna za održivi ekonomski razvoj, preduzetnički i stvaralački duh.

foto: gov.me

VD direktor mr Seid Hadžić je iskazao svoje lično zadovoljstvo i čast da pozdravi prisutne, ali i one u dijaspori koji nisu večeras na proslavi, u ime organizatora manifestacije Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. U svom govoru upućenom dijaspori, on navodi: „Vaš uspjeh u dijaspori naš je ponos u domovini, a vaša ljubav prema rodnom kraju naša je obaveza da u doba tehnološke revolucije i sveobuhvatne pristupačnosti komunikacija osiguramo vašu prisutnost i adekvatnu ulogu u kreiranju moderne i prosperitetne države, punopravne članice Evropske unije.“

Govorio je i o cilju da ispred Uprave kojom rukovodi, trajno i kontinuirano uspostavi saradnju sa dijasporom i da uspostavi njihovu globalnu mrežu u cilju kanalisanja znanja, entuzijazma, kapitala, ideja i iskustva kako bi preporodili svoju maticu u zemlju mogućnosti.

Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, koji je pozdravio veliki odaziv dijaspore i njihovu želju za učestvovanjem u svim aktuelnim događajima.

izvor: gov.me

Ostavite komentar