Umjesto porodicu Đukanović, SAD sankcionišu Svetozara Marovića

Umjesto porodicu Đukanović, SAD sankcionišu Svetozara Marovića

Konačno je i Crnu Goru ogrijalo sunce pravde iz Vašingtona.

Dugo očekivane sankcije koje su specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović mjesecima najavljivali protiv protiv lica koja su najzaslužnija za procvat korupcije i organizavanog kriminala u Crnoj Gori stigle su.

I na američkoj crnoj listi našlo se ime bivšeg predsjednika SCG i dugogodišnje desne ruke Mila Đukanovića  Svetozara Marovića.

Njemu je Stejt Dipartment uveo sankcije zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja u regionu.

Ovakvo djelovanje podriva vladavinu prava, ekonomski rast i ljudima u državama regiona uskraćuje mogućnosti i stabilnost. Ljudi koji su danas obuhvaćeni sankcijama prestavljaju ozbiljnu prijetnju po regionalnu stabilnost, povjerenje u institucije i aspiracije onih koji traže demokratsku i pravičnu vladavinu u regionu Zapadnog Balkana – saopštio je zamjenik sekretara u američkom ministarstvu finansija, Brajan Nelson.

Po američkom poimanju pravde i pravičnosti, svo koruptivno i kriminalno djelovanje u Crnoj Gori vezuje se za Svetozara Marovića, dok je, sa druge strane, porodica Đukanović  i ovaj put zaobiđena.

Iako se pojedini članovi porodice Đukanović i u američkim istragama pominju kao direktni učesnici koruptivnih radnji (konkretno slučaj privatizacije Telekoma), njihova imena se ne nalaze na crnoj listi američkog Stejt Dipartmenta.

Na kraju će, prema američkom shvatanju pravde, ispasti da je Svetozar Marović u hijerhiji bio nadređen Milu Đukanoviću i njegovoj užoj porodici i kumovima i da im je on omogućio da se na račun građana bogate u neslućenim razmjerama.

Daleko od toga da Svetozar Marović nije bio zaslužan za uspon korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, ali svu krivicu za te pošasti svaljivati na njega, a istovremeno poštedjeti članove Prve familije, predstavlja grubo vrijeđanje inteligencije opljačkanih građana Crne Gore.

Svaka čast čuvarima demokratskih vrijednosti-Amerikancima na još jednom šamaru koji su opalili građanima Crne Gore. Ostaje samo da vidimo hoće li koordinator službi bezbjednosti i mandatar za sastav nove Vlade Dritan Abazović biti zadovoljan poklonom koji mu je poslat iz Vašingtona  i koji je trebao da pospješi njegovu reformatorsku borbu za pravdoljubivu Crnu Goru.

Današnjom odlukom Amerikanci su poslali jasnu poruku da im je Milo Đukanović, istina u mnogo manjoj mjeri nego ranije, potreban za dovršetak nezavršenog posla iz 90-ih godina na tzv. Zapadnom Balkanu.

izvor: borba

Ostavite komentar